CDex v1.7 (2006.06)

Zenei CD-ket rippel WAV, MP3 OGG Vorbis vagy VMA formátumba.
Az MP3 tömörítésről a LAME Encodere gondoskodik.
A zenei CD-hez tartozó adatokat az Internetről automatikusan le tudja tölteni. (CDDB)
Sok egyedi beállításra van lehetőségünk.

Nyílt forráskódú alkalmazás, azaz ingyenes.

Telepítés nélkül is működik! Program indítása: CDex.exe
Magyar nyelvű menüre is át lehet váltani.
Unicode Version: Windows NT or Windows-XP only!

Profi program!

Az MP3 formátum történetének őskorában nem volt egyszerű megfelelő CD-grabbelő programot találni, pedig az elvárások nem voltak bonyolultak: ne legyen hiba a beolvasásban, és ne kelljen kézzel "bekrampácsolni" a lemez adatait (előadó, számok címei). Kereskedelmi programok ugyan kielégítették az igényeket, de talán a CDex volt az első ingyenes szoftver, amely többé-kevésbé megfelelt a célnak.

Használata nem kíván komoly szakértelmet. Telepítés után érdemes először a magyar nyelvi támogatást alátenni, hogy a menük és a beállítóablakok magyarul jelenjenek meg. Ezután a beállításokon kell végigmenni, hogy a program ízlésünknek megfelelően dolgozzon. Az Opciók -> Beállítások ablak több oldalból áll. Célszerű a Fájlnevek oldalt alaposan tanulmányozni, ettől függ ugyanis, hova és milyen szerkezetben menti a program a kész file-okat. Az alapbeállítás szerinti az "Előadó\Album\Szám sorszáma-Számcím" elrendezés. A Távoli CDDB oldal a freedb adatbázis elérésének beállítására szolgál. Ha szerencsénk van, lemezünk már szerepel az adatbázisban, így mentesülünk adatainak begépelésétől.

Az Általános oldalon az ID3 tag információinak kezelése mellett a hangerő normalizálását is beállíthatjuk. Sajnos előfordul, hogy a CD-n a gyártók nem használják ki a maximális kivezérlést, az egyik szám halkabb, a másik hangosabb. Hogy ne kelljen állandóan a hangerőszabályzó után kapkodni, érdemes kapcsolni a normalizálás szolgáltatást. Kényelmesen megadható az az alsó határ, amely alatt erősít, és az a felső határ, amely felett halkít a megadott százalékos szintre. Ehhez persze két menetben kell feldolgoznia a file-t, az elsőben a program megkeresi a legnagyobb szintet és megállapítja az erősítés mértékét (ha szükséges), a másodikban elvégzi az erősítést és a tömörítést.

A legfontosabb a Tömörítő oldal, ahol a végtermék formátumát, illetve a tömörítéshez használt programot adhatjuk meg és paraméterezhetjük. A CDex nem tartalmaz tömörítőt, de lehetővé teszi DLL formájú külső tömörítők alkalmazását, ezek közül néhányat mellékelnek is a programhoz. A támogatott tömörítőket könnyen paraméterezhetjük a hozzájuk szabott beállítóablakban. Mi leginkább a Lame MP3 Encodert használjuk (lásd lejjebb).

Nagyon fontos még a CD-olvasó (ami persze lehet DVD-olvasó is) beállítása a CD-ROM oldalon. Szerencsére a ma kapható meghajtók túlnyomó többségével nincs probléma, régebbi típusokkal azonban előfordulhatnak hibás beolvasások. Ekkor lehetőség van a beolvasási paraméterek hangolására vagy a Linux alatt kifejlesztett cdparanoia olvasási mód használatára.

A beolvasás is gyorsítható némi próbálkozással. Például a Szektorok beolvasása mezőben az egyszerre beolvasható szektorok számát adhatjuk meg. Ennek alapértéke a kompatibilitás miatt 27-nél kisebb, de adhatunk nagyobb számot is, egészen 400-ig. Ha működik, drasztikusan meg tudja gyorsítani a beolvasást.

Ha nincsen élő nethozzáférés, bizony nincs más hátra, kézzel kell beírni az előadó adatait és az egyes számok címeit. Minderre persze csak akkor van szükség, ha nem csak sorszámokat szeretnénk a dalok címe helyett látni.

A beolvasás már gyerekjáték. A CD behelyezése után a program -- ha van netkapcsolat -- kikeresi az adatait. A jobb oldalon lévő nyomógombsor legfelső gombjával WAV-ba, a másodikkal egyből MP3-ba lehet beolvastatni a zenét. Beolvasás közben folyamatosan látható, hogyan viselkedik a meghajtó, megbízható-e a beolvasás. Mindenképpen ajánlott, hogy "éles" használatbavétel előtt végezzünk néhány próbabeolvasást tömörítés nélkül, meghallgatva a WAV file-okat. Különösen ügyeljünk a hosszú lemezek utolsó számaira, ezeknél gyakrabban fordulnak elő hibák. Azt is megtehetjük, hogy egymás után többször beolvassuk egy CD néhány számát, majd a file-okat összehasonlítjuk a CDex külön erre a célra kialakított szolgáltatásával.

Nemcsak CD beolvasásakor lehet használni a programot, hanem akkor is, ha analóg hangbemenetről szeretnénk digitalizálni anyagot. Kellőképpen nagy teljesítményű gép esetén közvetlenül MP3-ba digizhetünk, röptében tömörítve a hangot. Hogy erre alkalmas-e a gépe, bárki kipróbálhatja a parancssorban lévő Lame tömörítővel. Tömörítsen be egy WAV file-t a lame -b 128 hang.wav hang.mp3 paranccsal, és közben figyelje a program által folyamatosan kijelzett play/CPU értéket, ami azt jelzi, hogy az eredeti lejátszási sebességhez képest hányszor gyorsabban zajlik a tömörítés. Ha ez kettőnél nagyobb, nagy gond nem lehet.

cdexos.sourceforge.net/, sourceforge.net/projects/cdexos

Nyelvi fájl: cdexos.sourceforge.net/lang/cdex_v1.70/

www.cdex.n3.net

Ha ASPI driver-re vonatkozó hibaüzenetet kapnánk: (To learn how to get and/or install the proper ASPI Drivers referr to this link:)
www.nu2.nu/aspi