Akkumulátortöltő egycellás Li-Ion akkuk részére - No: 11.
Uki: 4,20V=    Imax: 1A

Akkumulátortöltő egycellás Li-Ion akkuk részére No: 11.

2007. januárjában készítettem, kifejezetten a LED-es fejlámpákhoz használt Li-Ion akkumulátorok részére. Töltőt egy ADSL MODEM (Askey RTA 1310B) dobozába építettem.

Használati útmutató:
Töltőt nagyon egyszerű használni, csatlakoztassuk a konnektorba, majd az akkumulátorhoz. A töltést sárga LED jelzi. A töltésjelző LED 25mA-nél (~95% töltöttségnél) alszik el és ezt követően kb. egy óra múlva lesz teljesen feltöltve az akkumulátor. Töltési idő: 4Ah kapacitású akkumulátort kb. 8 óra.
Az akkumulátor hosszú élettartalma érdekében, az akkut 24 óránál tovább ne hagyjuk a töltőhöz csatlakoztatva.
Fontos, hogy a töltőt üzem közben nem szabad letakarni!
Töltőt csak egycellás (vagy több párhuzamosan kötött) Li-Ion akkumulátorhoz szabad használni.
Töltőt csak száraz helyen és -5...+30 fok között szabad használni, 25 fok felett a készülék szellőzéséről gondoskodni kell.

Műszaki paraméterek:
Ube: 230V~
Uki: 4,20V= (+0; -0,05)
Akkumulátor csatlakozó: RCA "apa", középső érintkező a pozitív (nincs polaritás védelem)
Imax: 0,9A (Töltés során folyamatosan csökken.)
Feszültségszabályzó IC: LM317T TO220.

Kapcsolási rajz:
No_11_Li-Ion_akkutolto_kapcsolasi_rajza_v1.dch (37KB, DipTrace 2.0)
és képként:
Kapcsolási rajz No.11 LM317T
Működési elv:
A trafó, graetz, C1 és C2 gondoskodik a zavarmentes tápfeszültségről; az LM317 biztosítja a precíz kimeneti feszültséget (max. 4,20V), melyet a R3 potenciométeren lehet beállítani (4,0 és 4,9 volt közötti értékre). A töltőáram növekedésével az R4 és R5-ön eső feszültség is nő, 0,6 voltnál a T1 tranzisztor kezd kinyitni és ezzel csökkenti a kimenő feszültséget. (A két párhuzamosan kötött ellenállás eredője 0,65 Ohm, azaz 0,9 ampernél határol le.) Töltés kijelzése: amikor az R7-es ellenálláson eső feszültség eléri a 0,6 voltot akkor a T2 tranzisztor nyit és ezzel a sárga LED világítani kezd (kb. 25mA felett). A dióda nyitófeszültsége kb. 0,8V, azaz kb. 40mA feletti áramot már a dióda vezeti. A tápfeszültség meglétét zöld LED jelzi. A C2, C3 és C4 zavarszűrő kondenzátorok.
A kapcsolás nem tartalmaz az akkumulátor fordított polaritású csatlakoztatása elleni védelmet, de ez a C4 kondenzátor mellé, záró-irányba kötött diódával egyszerűen megoldható. (Fordított polaritással csatlakoztatott akku esetén, a biztosíték azonnal kiég.)

Még egy kép az elektronikáról: (Jól látszik, hogy a teljes elektronika lazán elfér az 5*7cm-es nyákon; a tágas elrendezés a hűtés miatt szükséges.)Kíváncsi vagyok a véleményedre, kérlek írd meg pár sorban a gyuri@dola.hu címre.
Utolsó módosítás dátuma: 2007. január 14.
www.dola.hu